Online markedsføring kan være lidt af en jungle at finde rundt i, da der bliver brugt rigtig mange fremmede ord og begreber. Derfor kan det som virksomhedsejer være svært at finde ud af, hvad man bør fokusere på.

To begreber, som bliver kastet rigtig meget rundt når man snakker om online markedsføring, er SEM og SEO. Men hvad betyder disse begreber egentlig, og hvad er forskellen på dem? Det får du svar på her.

 

SEM

SEM er en forkortelse for Search Engine Marketing eller Søgemaskine Markedsføring. Dette begreb bliver brugt til at beskrive al betalt markedsføring på søgemaskiner som f.eks. Google.

Hver gang du søger efter noget på Google, vil du som regel få vist nogle annoncer øverst blandt søgeresultaterne. Dette er betalte annoncer, og falder under begrebet SEM. Derudover har Google mange partnersider, hvor deres betalte annoncer også kan blive vist.

Når du annoncerer på Google og/eller partnersiderne, bruger du et program, der hedder Google Ads. Her opretter du selve annoncerne. Du vælger også et månedligt annonceringsbudget, og hver gang en person klikker på en af dine annoncer, betaler du så en lille pris til Google.

Hvis du laver dine annoncer så målrettede som muligt, vil dine annoncer kun blive vist til personer, som er potentielle kunder. Dermed kan man sige, at dit annoncebudget bliver brugt langt mere effektivt, end hvis du brugte penge på annoncer i en avis, hvor du ikke har kontrol over, hvem der læser den.

 

SEO

SEO er en forkortelse for Search Engine Optimisation eller Søgemaskine Optimering. Det betyder i korte træk, at du optimerer din hjemmeside, så den rangerer så højt som muligt, blandt søgeresultaterne på søgemaskiner.

At optimere en hjemmeside er meget teknisk arbejde, og det kræver både meget tid og viden. Derudover kan det tage lang tid før arbejdet bærer frugt, og hjemmesiden begynder at rangere blandt de øverste søgeresultater.

I forhold til SEM betaler du altså ikke for SEO, fordi det ikke er annoncer. Men på grund af det store arbejde, der ligger bag SEO, og den store nødvendige viden, der kræves, er der mange der betaler for professionel assistance.

 

Hvad bør du fokusere på?

Som udgangspunkt anbefales det at fokusere på både SEM og SEO. Men som ejer af en lille virksomhed, er ressourcerne til markedsføring som regel ret begrænsede, og derfor kan man være nødt til at vælge det ene frem for det andet.

Hvis du ikke har noget imod at vente på at se resultater, kan SEO være en god investering. Hvis arbejdet bliver gjort ordentligt, vil din hjemmeside rangere højt blandt søgemaskineresultater, uden at du betaler for det. Husk dog, at du nok bliver nødt til at betale en ekspert til at lave arbejdet for dig. Derudover skal SEO også vedligeholdes, så du bliver nødt til blive ved med at betale – også efter at din hjemmeside har fået en høj rangering.

Hvis du derimod gerne vil se resultater med det samme, bør du fokusere på SEM. Når du opretter en annonce i f.eks. Google Ads, vil din annonce blive vidst blandt det øverste søgeresultater fra dag 1. Derudover bliver annoncerne vist før de organiske resultater, dvs. de ikke-betalte resultater. Dermed kan en potentiel kunde se din betalte annonce før de ser en konkurrents hjemmeside, hvor der er blevet investeret meget i SEO.